1 Şubat 2015 Pazar

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite bozukluğu üç temel belirtiden oluşan bir sorundur;

1.Dikkat Eksikliği
2.Aşırı Hareketlilik (Hiperaktivite)
3.Dürtüsellik (Sonuçlarını düşünmeden,dürtülerini kontrol etmeden harekete geçmek)


1.Dikkat Eksikliği Durumlarında Görülen Belirtiler

-Dikkatini verememe,
-Başladığı işi,ödevi bitirememe,
-Bir şeyleri kaybetme, okulda unutma,
-Organize olamama, toplanamama,
-Süreklilik gerektiren durumlardan kaçınma.

2.Hiperaktivite Durumlarında Görülen Belirtiler

-Yerinde duramama,
-Sınıfta ders esnasında ayağa kalkma, sırasını terk etme,
-Aşırı şekilde koşma, tırmanma, zıplama,
-Ödevlerini yaparken sürekli hareket halinde olma,
-Sakin bir şekilde oyun oynayamama, hareket etme,
-Aşırı konuşma, çok soru sorma

3.Dürtüsellik Durumlarında Görülen Belirtiler

-Sırasını bekleyememe, kural bozma,
-Başkalarını dinlememe, sözlerini kesme,
-Başkalarının yaptıklarının arasına girme, beklememe,
-Soru sorulmadan yanıtları söyleme, ağzından kaçırma.

Örnek Vaka;

Metin 6 yaşında, anaokulana devam etmekteydi. Anne ve babası Metin'deki hareketliliği 2'li yaşlarından itibaren fark etmişlerdi. Fakat daha küçük, yaramaz olur, erkek çocuk yerinde duramaz gibi düşüncelerden dolayı bir uzmana başvurmaktan vazgeçmişlerdi.

Anaokulu öğretmeni ise okula başladıktan 15 gün sonra aileyi okula çağırmıştı.  Öğretmen, Metin'in, yerinde duramadığından, istenen etkinliklerde kurallara uyamadığından, arkadaşlarına şiddet uyguladığından, oyuncaklarını asla arkadaşlarıyla paylaşmadığından, çok ses çıkarap, etkinlikler esnasında zaman zaman ağladığından bahsederek aileyi bilgilendirmişti. Bunun yanında yaklaşık 30 gün sonra Metin'in arkadaşları kadar hızlı öğrenemediği, arkadaşları etkinlikleri yaparken (resim yapmak gibi) Metin'in katılmadığı gözlemlenmişti.

Durumun böyle olması zaman ilerledikçe Metin'in anne-babası ile anaokulu arasında gerginliğe neden olmaya başlamıştı. Aile okul değiştirmeye karar vermiş ve okulu değiştirmişti fakat Metin yeni okulunda da benzer sorunlar yaşayarak ailesinin karşısına çıkmıştı. Aile sonunda olayı kabul edip bir psikolog'a başvurmaya karar verdi.

Metin ile davranış tedavisi ve aile-okul bilgilendirmeli bir sürece girilerek ortak bir çalışma sonucunda Metin'den olumlu geri dönüşler alınmış ve Metin hayatına daha güzel şekilde devam etmiştir.

Metin ile uygulanan davranış tedavisi ve işbirliği de sonuç vermeseydi, psikolog aileyi ilaç tedavisi sürecinin başlaması için bir psikiyatrist'e yönlendirmeyi düşünecekti.

Özetle;

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu özellikle okul dönemi çocuklarda üzerinde durulması gereken bir konudur. Aileler çocuklarını iyi gözlemleyip, bir sorun  üzerinde düşündüklerinde vakit kaybetmeden bir uzmandan yardım almalıdırlar. Hem çocukları için hem de kendileri için bu en olumlu sürecin başlangıcı olacaktır.

1 yorum:

  1. Dikkat eksikliği için neler yapmalıyız 8 yaş için önerikeriniz nelerdir

    YanıtlaSil