3 Şubat 2015 Salı

Çocuğunuzda İstenmeyen Davranışları Nasıl Azaltırsınız?

1. Net ve Açık Kurallar Koyun

Örneğin yağa yatış saati, yemek zamanları belirlensin ve bu belirli düzen çerçevesinde gerçekleşsin. Bu tür düzen ve değişmezlik çocuğun kendini daha güvende hissetmesini sağlayacaktır. Neyin kabul edilir, neyin kabul edilemez olduğunu çocuk daha iyi bilecektir. Evdeki tüm bireylerin bu kurallar konusunda anlaşması gerekmektedir. Farklı ve uyumsuz davranışlar çocuğun aklını karıştıracaktır.

2. Yapmasını İstediğiniz Şeyleri Net ve Tutarlı Biçimde Anlatın

Bu oyunu oynadıktan sonra dişlerimizi fırçalıyoruz ve yatıyoruz, yemek yedikten sonra ellerimizi yıkıyoruz gibi net mesajlar verin çocuğunuza. Ucu açık olmasın mesajlarınızın. Ve çocuğunuzun sizin ne söylediğinizi tam anladığına emin olun. Bunu iyi gözlemleyin.

3. Yeni İstenen Davranışlarda Destek Olun

*Yönlendirme: Göstererek, yardımcı olarak, yapabilmesine izin vererek yeni bir davranışı öğretin. Burada önemli olan sabırlı olmak ve sözel pekiştireçlerle çocuğu desteklemektir. Onun çocuk olduğunu unutmadan ne yapması gerektiği konusunda rehber olunmalı.

*Her Seferinde Tek Bir Adım: Zor işleri, yaşına göre derece daha zor olan işleri daha küçük adımlara bölerek çocuğun her aşamada bir adım atıp öğrenmesini sağlamak olumlu sonuçlar doğuracaktır.

*Başkalarından Öğrenme: Çocuklar çevrelerindeki her şeyi gözlemleyip, onlardan bir şeyleri alıp hayatlarına devam edeceklerdir. Burada en çok beraber oldukları ve gözlemledikleri kişiler anne ve babalarıdır. Bu nedenle anne ve babalar çocuklarına her saniye örnek olduklarını unutmamalıdırlar.

Ayrıca olumsuz bir davranış ile karşılaştığınızda çocuğunuzla konuşun. Onun duygularını anlatmasına izin verin.

- Çocuğun size anlattıklarını dikkatle ve sessizce dinleyin.

-Çocuğun duygularını anladığınızı kısa kelimelerle ifade edin. ( evet, anladım vb. gibi)

-Çocuğun tanımlamaya çalıştığı duygusunun adını koyun. ( Çok kırılmış olmalısın, çok sinirlenmiş olmalısın vb. gibi)

Unutmayın ki; tüm duygular kabul edilebilir ancak bazı davranışlar kabul edilemez ve sınırlandırılması gereklidir. Çocuğunuzla konuştuktan sonra, onu anladığınızı belirttikten sonra olumsuz davranışa odaklanıp, onu çok sevdiğinizi, onun biricik olduğunu belirttikten sonra, ancak bu davranışı onaylamadıklarını belirtebilir anne ve baba. Böylece çocuk kendisinin çok sevildiğini ancak gerçekleştirdiği davranışın sevilmediğini çok daha kolay anlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder