3 Şubat 2015 Salı

Çocuğunuza İstediğiniz Davranışı Nasıl Öğretebilirsiniz?

Eğer yaptıkları bir davranış için pekiştirilirse çocukların o davranışı tekrarlama ihtimali yükselir. Bu yüzden istediğiniz davranışı pekiştirin ve böylece o davranışın tekrarlanma ihtimalini arttırın. İstenen davranışlar; oyuncakları ile oynayarak vakit geçirmek, dağılan oyuncakları toplamak, kardeşleriyle oynamak veya kurallara uymak olabilir.

İstediğiniz Davranışları Nasıl Arttırabilirsiniz?

* Överek

*Gülümseyerek, sarılarak, öperek

*Sevdiği bir şeyi yaparak (Örneğin bir masal okuyarak, parka götürerek gibi.)

* Küçük bir hediye vererek (Örneğin sevdiği bir çikolata alarak)

Unutulmamalı ki, çocuklar davranışlarının pekiştirildiğini gördüklerinde başardığını anlayacaklar, ve bu olumlu davranışı sürdürmeleri devam edecektir.

Ayrıca, övgü anne-babaların da kendilerini iyi hissetmelerini sağlayacaktır, devamlı eleştirmek ve çocuğu tehdit etmek anne-babaların kendilerini kötü hissetmelerine neden olacaktır.

Olumlu davranışları hemen, açık bir biçimde ve her defasında pekiştirin. Çocuğunuza sizin hoşunuza giden şeyin de ne olduğunu ifade edin. Olumsuz davranışları ise her seferinde tutarlı biçimde çocuğunuza anlatın. Asla pekiştirmeyin ve başkalarının da pekiştirmesine izin vermeyin. Bazı durumlarda olumsuz davranışları görmezden gelin.

Çocuğunuz olumsuz davranışlarıyla ilgi çekmeye başladıysa ve bunu bir tutarlı olumsuz davranışa çevirdiyse bu gibi durumlarda bu olumsuz davranışı görmezden gelebilirsiniz. Onlara yüz ifadenizle kızgın ya da üzüntülü olduğunu belirtmeniz bile ona karşı bi ilgi belirtisi olduğu için buna dikkat ediniz.

Bağırmanız, vurmanız, küsmeniz, aşırı şekilde cezalandırmanız olumsuz davranışın tamamen ortadan kalkmasına asla fayda sağlamayacaktır. Sadece çocuğunuzla aranıza tamiri zor duvarlar örecektir. Bu yola sakın başvurmayın ya da başvurduysanız bir an önce vazgeçin.

Bazı durumlarda GÖRMEZDEN GELME MÜMKÜN OLMAYABİLİR. Çocuğun davranışı tehlikeli, kendine zarar verici, yıkıcı ise o zaman hayır demek zorunda kalabilirsiniz. Ya da çocuğu oradan uzaklaştırmak ve hareketlerini engellemek gerekebilir.

Sürekli hayır ile komut vermek, sürekli çocuğu eleştirmek, sürekli olumsuz davranışlara odaklanıp çocuğu bağırma akşamları ile cezalandırmak bir süre sonra çocuğun kafasında anne ve babayı anlamsızlaştırır. Ne konuştuklarınızın ne de davranışlarınız çocuk için bir anlamı kalmaz. Bir hiçlik ifade edersiniz. Ki bunların yanına boş tehditler de eklenirse bunun sonucunda çocuk anne ve babasına karşı olan güven duygusunu da kaybeder ve onları yalancı olarak adlandırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder